Το προεδρείο του ΠΙΣ (που ελέγχεται από την ΝΔ και εκπροσωπεί κυρίως ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς) προτείνει ουσιαστικά ολική ανατροπή της δημόσια περίθαλψης, να μην υπάρχει πλέον πρόσβαση όλων στα δημόσια νοσοκομεία, είναι απολύτως προβληματικό ότι ο νυν υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει αποκλείσει ήδη τέτοια ενδεχόμενα, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Και όλα αυτά, στην Ελλάδα όπου οι δαπάνες στην ιδιωτική υγεία είναι ήδη διπλάσιες του ευρωπαϊκού μέσου όρου…
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοφανείς προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων στην πράξη και ουσιαστική διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Είναι μία εξέλιξη που έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς θα προχωρήσει και εάν είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση -αυτό είναι το κρίσιμο», όπως υπογράμμισε. Εξήγησε σχετικά ότι το προεδρείο του ΠΙΣ κατά 70% περίπου ελέγχεται από την ΝΔ και ο ΠΙΣ ενώ τυπικά εκπροσωπεί τους πάντες, κατά βάση αφορά τους ελευθεροεπαγγελματίες, καθώς για τους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ υπάρχει η Ομοσπονδία.
Ο ΠΙΣ λοιπόν, συνέχισε, προτείνει συνοπτικά αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου αντί δημόσιου σήμερα, κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών στα νοσοκομεία (είναι το πυρηνικό στοιχείο του ΕΣΥ), δυνατότητα σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία εξυπηρετώντας την πελατεία τους. «Υπερβαίνει κάθε νοσηρή φαντασία, είναι ολική ανατροπή της δημόσιας περίθαλψης όπως την ξέρουμε», τόνισε ο κ. Ξανθός.
Χαρακτήρισε «απολύτως προβληματικό» το γεγονός ότι ο νυν υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας παρότι έχει ζητηθεί να τοποθετηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να πει αν συζητάει αυτό το σενάριο, «η απάντηση είναι ότι ο ΠΙΣ έχει εκφράσει κάποιες απόψεις, θα τις συζητήσουμε. Δεν το κλείνει το θέμα», όπως είπε.
Η εφαρμογή μίας τέτοιας πολιτικής, εξήγησε, σημαίνει πρακτικά ότι τα νοσοκομεία παύουν να έχουν κουλτούρα δωρεάν πρόσβασης, εγγυημένης φροντίδας όλων χωρίς διακρίσεις. Αρχίζει διαδικασία εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα, που προφανώς έχει σκοπό να βγάλει κέρδος, είτε οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί είτε οι εταιρείες (ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για ΣΔΙΤ)».
Επανέλαβε ότι το πυρηνικό στοιχείο του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι οι εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Η ανατροπή τους θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανισότητες και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, που θα επιβαρυνθούν από το κόστος εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα.
Μάλιστα, αποδόμησε τα όσα έχουν ειπωθεί από την πλευρά της ΝΔ περί ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυσης της ανάπτυξης, πάταξης του κρατισμού κ.ο.κ., αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία είναι ήδη υπερανεπτυγμένος σε σχέση με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, η σχέση δαπανών στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία είναι στην Ελλάδα 61%-39%, όταν στην ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 80%-20%. «Είμαστε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη, είναι προκλητικό να μιλούν για κρατισμούς και για σοβιετικής έμπνευσης λειτουργία του συστήματος».
Η απόπειρα κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας επίσης συζητήθηκε αναλυτικά, με τον κ. Ξανθό να σημειώνει ότι ήταν «κίνηση ακραίου πολιτικού αυταρχισμού και μάλιστα χωρίς λόγο, χωρίς πρόσχημα και χωρίς σχέδιο για τον τομέα των εξαρτήσεων».
«Έρχεται η κυβέρνηση και λέει: βάζω τα λεφτά … θέλω να ελέγχω και την διοίκηση … ανατρέπει ένα πετυχημένο μοντέλο που λειτουργεί 36 χρόνια με λογική αυτοδιοίκητου, με εκλογή άμισθης διοίκησης … που ποτέ δεν ειπώθηκε κουβέντα για ατασθαλίες … το κυριότερο, ήταν στοιχείο της θεραπευτικής κουλτούρας του ΚΕΘΕΑ η συμμετοχή εργαζόμενων, θεραπευόμενων και οικογενειών στην διαδικασία εκλογής διοίκησης … η απεξάρτηση απαιτεί ενεργό συμμετοχή του χρήστη, αυτή ήταν η ιδέα», τόνισε ο ίδιος.
Μετά την μεγάλη αντίδραση που προκλήθηκε και τις κινητοποιήσεις συμπαράστασης, «προσπαθήσαμε να παρέμβουμε στο υπουργείο, με από κοινού πρωτοβουλία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου (ΚΙΝΑΛΛ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) … ο υπουργός μετά την συνάντηση αυτή έκανε μία κίνηση … κάλεσε την διοίκηση του ΚΕΘΕΑ σε διάλογο, πρότεινε μικτό σχήμα όπου να έχει αυτός την πλειοψηφία και αυτοί να ορίζουν κάποια μέλη».
Στην αρχή της συνέντευξης, ο ίδιος σημείωσε ότι η εικόνα που σχηματίζει ένας απλός παρατηρητής που είναι αντικειμενικός, χωρίς απαραίτητα να ξέρει το θέμα του φαρμάκου εις βάθος, είναι ότι η υπόθεση της Novartis είναι σκανδαλώδης σε διεθνές επίπεδο (ξεκίνησε από την έρευνα του FBI), με πολύ σημαντική απόληξη στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Ξανθός και όχι «χαμηλής διαφθοράς», ή «θέμα συναλλαγών της εταιρείας με γιατρούς», όπως ήταν οι γραμμές άμυνας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την προηγούμενη περίοδο.
Είναι «καταγέλαστη» όπως σημείωσε, η προσέγγιση με τα περί κατασκευάσματος εισαγγελέων, προστατευόμενων μαρτύρων, κτλ. και δείχνει μία πολιτικά ενοχική στάση, ενώ αντίστοιχα τα περί «σκανδάλου μόνο συναλλαγής της φαρμακευτικής με γιατρούς χωρίς εμπλοκή πολιτικών είναι πασιφανές ότι δεν ισχύουν … υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, αυτό απασχολεί την Δικαιοσύνη και το διερευνά, ότι υπήρχε εμπλοκή και υπηρεσιακών στελεχών και κρατικών λειτουργών και -σίγουρα είναι πολύ πιθανό- και πολιτικών προσώπων».
«Αυτοί που εγκαλούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για σκευωρία δεν έχουν αναλάβει ποτέ την πολιτική ευθύνη για το πάρτι στον τομέα του φαρμάκου, ούτε καν την πολιτική ευθύνη, που είναι πασιφανέστατη και αυταπόδεικτη. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτή η διαχείριση δημόσιου χρήματος, η έκρηξη κόστους ειδικά την προηγούμενη δεκαετία, η σκανδαλώδης διαχείριση των προμηθειών, των φαρμάκων, των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των υλικών και κανείς να μην έχει αναλάβει επίσημα την πολιτική ευθύνη», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.
Ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα του όπως την δημιουργία των ΤΟΜΥ και την σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια.